16-10: Wie kan ons helpen bij trainingen en wedstrijden ?

Submitted by ZCKwebmaster on Mon, 10/16/2023 - 11:34
Helpende handen gezocht

Beste zwemmers, beste ouders/verzorgers,

Graag willen we aandacht voor een probleem binnen onze club(s): een tekort aan vrijwilligers, met name rondom trainingen en wedstrijden.

We zouden hierbij willen teruggaan naar afgelopen juni, toen onze minioren deelnamen aan de finale clubmeet in Roosendaal van de regio Zuid (Zeeland, Brabant, Limburg). SG de Marlijn werd daar derde ! Een prachtige prestatie die 1 op 1 te relateren valt met het startplan voor de beginnende zwemmers.

De zwemmers komen in grote getalen trainen, hebben veel plezier zowel in de trainingen als de wedstrijden. En de resultaten tijdens de wedstrijden laten dit ook zien, met die 3e plaats als geweldig hoogtepunt.

Dit is natuurlijk wat we willen: dat de kinderen plezier hebben in het zwemmen. Feit dat ze graag komen trainen, en aan wedstrijden deelnemen, bewijst dit plezier.

Tijdens het startplan ligt de nadruk op het aanleren van een goede zwemtechniek. Iets waar een zwemmer een heel zwemleven plezier van kan hebben. Maar dit moet dan wel een vervolg krijgen bij de trainingen in de banen bij de oudere en meer gevorderde zwemmers. 

Het liefst zouden we ook in het startplan continue per 3 a 4 zwemmers een trainer hebben, maar dat lukt gewoonweg niet. Meer persoonlijke aandacht zou grotere stappen voorwaarts betekenen. 

Dat de zwemmers in een positieve spiraal zitten, immers plezier in trainingen en wedstrijden leidt tot betere prestaties, wat het trainen nog leuker maakt etc, willen we graag behouden. Want door gebrek aan trainers en begeleiding bij de oudere zwemmers, kunnen we niet voldoende aandacht blijven geven aan de techniek en trainingsopbouw.

Hierdoor dreigt die positieve spiraal doorbroken te gaan worden, waardoor plezier af zal nemen. 

We zijn een vereniging, en dat betekent dat we dit samen moeten doen. Velen zijn al behulpzaam op allerlei gebieden, maar aan het bad hebben we echt mensen tekort. En als iedereen denkt "die ander zal het wel oplossen", dan eindigen we allemaal met kijken naar elkaar, en zijn de zwemmers de dupe. Mooi filmpje ter illustratie.

 

 

Als je nu denkt: ik weet niets van het zwemmen... dat is geen probleem. In de bijlage een pdf met cursusmateriaal uit de opleiding tot tijdwaarnemer (witte pakken met een klokje, bij de wedstrijden). Het is niet zo moeilijk, lees dit eens door.

Onthoud dat het grote merendeel van de vrijwilligers aan het bad ooit begonnen is zonder enige kennis van de zwemsport.

Loop gerust bij de training mee naar binnen, en meld je bij een trainer. Je kunt vrijblijvend meekijken wat er gebeurt bij een training, en er zijn eenvoudige manieren om al snel van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Zodat de trainers zich op de zwemmers in het bad kunnen richten. 

Wanneer de tekst in het cursusmateriaal duidelijk is, betekent dat, dat je ook gemakkelijk geschikt bent voor de functie tijdwaarnemer bij de zwemwedstrijden.

Samen zijn we de vereniging, samen moeten we er dan ook voor zorgen dat het plezier van de zwemmers optimaal is en blijft.

Info/vragen:secretaris@zckoewacht.nl